Mushi-shi

Angol Cím:
Kategória:
Műfaj:
Epizódok:
Kiadás éve:
Díjak:
Anime díjak:
Mushi-Shi – The Cure Lies in the Curse
TV
Dráma, Fantasy
26
2005 – 2006
AnimeReactor Community Awards – 2006 Kaland Anime
Legjobb Fantasy / Legjobb Történet / Legjobb Zene / Legjobb Anime

Egy eleven világ képei

Mielött elfanyalogna bárki is, hogy „ANIME”, ezt hadd merjem ajánlani. Garantálom, hogy jó néhány epizód után csak űlsz majd és nem tudod hová tenni a látottakat. A 2006-os díjkiosztókon egy rakat kategóriában hozott el díjakat. Nem véletlenül. Formabontó, nem a hagyományos kliséket követő kivitelezése egyszerűen lenyűgöző, gyönyörű. Ezek a kissé misztikus történetek a zenei aláfestéssel, a többnyire melankólikus hangulatukkal magával ragadják az embert.

Ezt mindenkinek meg kellene tapasztalnia, átélnie. Ne az első epizód alapján minősítsétek. Ez az a fajta sorozat, aminek rá kell érezni az ízére, rá kell hangolódni, és ehhez néhány epizódon túl kell lenni, hogy megtörténjen a varázslat. Nem egy pörgő akció sorozat, ehhez le kell lassulni, egy kicsit befogadóvá válni feléje, de ha ez sikerül maradandó nyomot hagy az emberben. Ezért kezeskedem.

A Mushi nem növény és nem állat, nem baktérium és nem is gomba. Ők inkább valamiféle primitív létformák, akiknek létük olyannyira visszahúzódó, hogy fel sem figyelünk rájuk, amíg bizonyosságot nem adnak létezésükről néhány fura és különös jelenséggel. Nem azért élnek, hogy megijesszenek és megrémisszenek bennünket, ahogy mi is, csak létezni szeretnének ebben a világban.

Minden egyes epizód egy különálló történet Ginkoról, egy Mushi gyógyítóról, aki kiismeri magát a Mushik között és gyógyítóként igyekszik közreműködni a Mushik és az emberek világában. Utazásai során különböző esetekbe botlik és igyekszik mindenkinek segíteni gondjai megoldásában. Ezek során, lenyűgöző magyarázatokat ad a való világ gondjaira és problémáira, vagy éppen betegségeire, a különböző valótlan történésekre és azok okaira, miértjeire. A látvány és a hangulat olyannyira magával ragadó, hogy az embert tényleg elgondolkoztatják a történetek.

Epizódok
1×01 Mushiszertartás
1×02 Fény a szemhéj mögött
1×03 Érzékszarvak
1×04 Tovatűnő álmok átjárója
1×05 Vándorláp
1×06 Virágharmat hívők
1×07 Jön az eső, szivárványt…
1×08 Partra vetve
1×09 Bő termés
1×10 Hidegláz dörzsköve
1×11 Szunnyadó hegy
1×12 Egyszemű hal
1×13 Egy-éjszakás híd
1×14 Aranykalitkában
1×15 Hamis tavasz igézete
1×16 Hajnalkígyó
1×17 Üzenő gubók őrzője
1×18 Hegyet ölelő köntös
1×19 Zsineg a mennyekből
1×20 Szavak tengere
1×21 Spórapamacs
1×22 Sárkányszentély
1×23 Rozsdahang
1×24 Lángocskák földjén
1×25 Mindent látó szem
1×26 Léptek nesze a fűben

Első találkozásom a sorozattal, ahogy biztos másokkal is így történt, a meglepetés erejével hatott, a rácsodálkozás érzése valami újra, valami olyasmire, amitől az a kérdés fogalmazódik meg az emberben, hogy : Ilyet is lehet? Lenyűgözött a látványvilág, a hangulat és a történetek ötletessége. A Mushi-shi írói és animátorai egyszerűen fantasztikus munkát végeztek a szérián.

A sorozat részei nem kapcsolódnak szorosan egymáshoz, de mivel egy kulcsszereplővel történő változatos eseteket nézhetünk végig, egyfajta ropogó tűz melletti történetmesélésnek válunk részesévé. Minden egyes rész izgalmas különleges találkozás egy számunkra nem érzékelt, nem látható világgal. Szinte már azon is elgondolkozik az ember, hogy ezek akár már valóságosak is lehetnek.

A Mushi-shi, egy igazán jól sikerült széria és annyira népszerűvé vált az egész világon, hogy 2014-ben végül elkészült a folytatás is. Kapott egy mozifilmet is a széria, amit szintén volt szerencsém lefordítani.