Miért éppen Alaszka?


Miért éppen Alaszka?

Amerikai sorozat
1990 – 1995

Egy folytatás margójára

A CBS 2018-ban bejelentette, hogy a népszerű sorozatot újjáéleszti, Morrow újra belebújhat kedvenc doktorunk szerepébe. Josh Brand azt írta egy helyen, hogy Morrow, Dr. Fleischman ezúttal nem az orvosa lesz Cicelynek, hanem egy régi barát temetésére érkezik vissza a kisvárosba, ami néhány szomorkás óránál, azért jóval marasztalóbb lesz a számára. A sorozat folytatására, néhány mókás, új karaktert is kitaláltak, de természetesen nem kell majd hiányolnunk, régi, kedves ismerőseinket sem.

Két éve ettől volt hangos a média, de azóta
semmi további hír nem látott napvilágot.

Keselyűfesztivál

A „Miért éppen Alaszka?” sztárjai – Rob Morrow, Janine Turner, Barry Corbin, Cynthia Geary és John Corbett – összejöttek újra, hogy megtartsanak egy teljes héten át tartó keselyűfesztivált. A rendezvény első napján, a stáb tagjai visszaemlékeztek a CBS sorozat főszerepeiben eltöltött éveikre, mely idén ünnepelte 30. évfordulóját. A 2018-ban felröppent esetleges folytatással kapcsolatban, nem voltak bizakodóak.

„Annak valószínűsége, hogy a siker megismétlődjön, annyi, mint az esélyed, hogy kijuss az űrbe és a Föld körül keringj – mondta stilszerűen Corbin a „Miért éppen Alaszka” sikeréről. – „A karaktereket, a helyszínt, a zenét, mind nagyszerűen eltalálták, minden klappolt ebben a sorozatban.”

A nyugalmazott vadászpilóta, asztronauta Maurice J. Minnifield szerepét megformáló Corbin egyetértett szereplőtársaival abban, hogy a „Miért éppen Alaszka?”, minden tekintetben egy nagyszerű sorozat volt, mely messze kiemelkedett az akkori felhozatalból.

Mint az életben, a cselekedetek
mozgatórugói is változnak

Amikor az Emmy-díjas sorozat 1990-ben debütált, a „Miért éppen Alaszka?” egyszerűen csak a fiatal Dr. Joel Fleischmant (Morrow) és erőfeszítéseit mutatta be, hogy létrehozzon Alaszkában, Arrowhead megyei Cicely nevű kisvárosában egy orvosi praxist. A sorozat előrehaladtával azonban ez változott, Fleischman és Cicely lakóinak múltjába és életébe is bepillantást nyertünk.

„A furcsaságok csak jöttek és mentek” – mondta Morrow a sorozatról. – Soha nem úgy gondoltam a történetekre, hogy furák, egyszerűen csak egyéni, eredeti hangvételük volt.

Turner, aki az ambiciózus Maggie O’Connell szerepét formálta meg, a sorozatban bemutatásra került történeteket egyszerűen „intellektuálisan stimulálónak” nevezte.

De a – Miért éppen Alaszka? – azon túl, hogy térben és időben játszódó kalandjaival elvarázsolta a közönséget, kockáztatott is, és formabontóan, az addig, hagyományosan nőkre osztott női szerepen változtatott. Maggie O’Connell ellentmondott a klasszikus női sztereotípiának és megmutatta, hogy a nők többek is lehetnek, mint kizárólag házitündérek.

A színésznő hozzátette, hogy a nyári időszakra tekintettel, a – Miért éppen Alaszkára? – nem telepedet rá egyfajta nyomás, hogy megfeleljen az akkoriban műsorra kerülő szokásos kliséknek – így nagyobb szabadsága volt a fura és szokatlan témák kapcsán. Geary egyetértve megjegyezte, hogy „ebben a sorozatban minden úttörő jellegű volt”, az álomjelenetektől kezdve egészen a drámai végleteket megélő Morrow karakteréig.

A kisváros hangja

Corbett, aki Chris Stevens DJ –t, a volt elítéltet alakította, elmondta, hogy a Mért éppen Alaszka furcsaságai és varázsa a kiszámíthatatlanság érzetét keltette a nézőkben, amit kíváncsian várt a közönség hétről hétre. A Miért éppen Alaszkának azonban megvolt az a pozitív tulajdonsága még, hogy a társadalom minden rétegéhez szóljon, a jól fizetett orvosoktól kezdve a kétkezi munkásig.

„Ahogy képes volt összehozni egy közösséget, közös tévézésre, az varázslatos volt.” – mondta.

A Miért éppen Alaszkát Josh Brand és
John Falsey készítette;

Elhunyt
John Falsey

1951 – 2019

Határozott kinyilatkoztatást tehát senki nem tett, de úgy tűnik, hogy a két évvel ezelőtti lelkes bejelentést, valahol az anyagi érdekek, a kockázatok és John Falsey halála lesöpörték az asztalról.

Szeretném hinni, hogy azért akad majd valaki, aki felkarolja ezt a parádés ötletet és valamikor a közeljövőben tovább élvezhetjük a Miért éppen Alaszka szereplőorientált történeteit, a kisváros lakóinak bizarr szokásait, a nem is ritkán, meghökkentő jeleneteket.