Zsírégetés

Felhalmozott zsírréteg
elleni küzdelem

Zsírbontás

A zsírbontás során mobilizálhatjuk a zsírsejtekben raktározott energiát. A folyamat során a szervezet a felhalmozódott zsírréteget használja fel energia előállítására.

Hogyan megy végbe a zsírbontás és mit takar a glükóz-újraképződés folyamata?

Sokan úgy gondolják, hogy csupán a bevitt zsír mennyiségéből alakul ki elraktározott zsír az emberi szervezetben. Nézzük át ennek biokémiáját.

A zsír, amely egy univerzális raktározó anyag, az állatvilágban és az étkezés során az emberi szervezetben alakult ki.

A zsír azért előnyös tárolóanyag, mert ehhez a feladathoz nem kell hidrátburok, víz. Könnyen rengeteg energia szabadul fel belőle, így könnyen mobilizálható, nem úgy, mint a fehérjék vagy a szénhidrátok.

A zsír azért is nevezhető univerzális raktározó anyagnak, mert igen egyszerűen a fehérjék, a szénhidrátok is átalakulnak zsírrá, ha a kelleténél többet viszünk be. A közös anyagcsere-pont az Ac-CoA, azaz acetil-koenzim A molekula, amely létrejön a zsírok, a fehérjék és a szénhidrátok lebontásánál is.

A későbbiekben az Ac-CoA molekulák összekapcsolódásából zsírsavak, majd azokból glicerolmolekula belépésével zsírsavészterek képződnek.
A zsírbontás menete

Szervezetünk a csökkent kalóriamennyiségtől függetlenül igyekszik fenntartani az állandó vércukorszintet. Emiatt, ha csökken a szervezetbe juttatott kalória mennyisége, akkor a normál szinthez szükséges glükózt egyéb anyagokból vonja el. Egyfajta útja ennek a glükóz részleges lebomlása egyes sejtekben.

Az így keletkezett anyagok elkerülnek a májba, amely glükózt képez ezekből. Ez a folyamat a glükóz újraképződése, azaz a glukoneogenezis, amely nagy mennyiségű energiát használ fel. Ezt a felhasznált energiát a szervezet a zsírsavakból nyeri. Ezen zsírsavaknak az oxidálódása a májban zajlik le.

A glükóz szinten tartásának másik lehetséges módja az aminosavak felhasználása. Az aminosavak kinyeréséhez azonban a fehérjék lebontása szükséges. Ilyen esetben, ha valaki éhezik, megindul a fehérjék lebontása. Ez azért veszélyes hosszútávon, mert egy idő után a szervezet nem tud mást lebontani, mint a saját izmának fehérjéit.

Mivel az előző zsírbontási mód igen kockázatos, érdemes megismerni egy másik lehetséges utat. A máj ugyanis képes a zsírsavból ketonsejt létrehozására, amely a szénhidrátok mennyiségének napokig tartó visszafogása után kezdődik meg. A ketonsejtek helyettesíthetik a glükózt. A ketonsejtek az agyat is el tudják látni energiával, így még a hónapokig tartó fogyókúra sem károsítja ezt.

A súlyvesztés alapvető feltétele, hogy több kalóriát használjunk fel, mint amit beviszünk a szervezetünkbe. Ha a bevitt kalória mennyisége kisebb, a szervezet tartalékaihoz fordul, és azokat használja fel. A testsúly csökkenése akkor jelent igazi fogyást, ha a zsírszöveteket tudjuk csökkenteni. Arra kell figyelni, hogy a kisebb mennyiségű szénhidrát miatt az aminosavak segítségével létrehozott glükóz rengeteg energiát használ fel. Ez a zsírok elégetéséből származó energiával oldható meg, de ekkor nagy adag fehérjére van szüksége a szervezetnek, annak érdekében, hogy az izom szövetének tömege ne váljon kisebbé.
A zsírbontás feltételei

Az eddigiekből következik, hogy zsírbontás csak akkor valósulhat meg, ha csökken a kalória bevitele, valamint szükséges a szénhidrát- megszorítás is. Ezek mellett lényeges figyelni a megfelelő fehérjebevitelre, ez fedezi ugyanis az aminosavakat, amelyekből glükóz keletkezhet a zsírsavbontásból származó energia felhasználásával. A fizikai aktivitás pedig „katalizálja” ezt a folyamatot, ha ez nem lenne, nehezebben indulna be a zsírbontás.