Ládikák fortélya

Egy kis logika

Shakespeare Velencei kalmár-jában Portiának volt három ládikája – egy arany, egy ezüst és egy ólom – amelyek egyikében Portia képe rejtőzött.

Kérőjének választania kellett egyet a ládikák közül, és ha elég szerencsés (vagy elég bölcs) volt ahhoz, hogy a képet tartalmazó ládikát válassza, akkor igényt tarthatott Portia kezére.

A ládikákon levő egy-egy felirat segítette a kérőt a bölcs választásban. Tegyük fel, hogy Portia csupán intelligenciája és nem egyéb erényei alapján szerette volna kiválasztani leendő férjét!

A következő feliratokkal látta el ládikáit:

A kép ebben a ládikában van

A kép nem ebben a ládikában van

A kép ebben a ládikában van

Portia annyit mondott kérőjének, hogy :
„A három állítás közül
legfeljebb egy igaz..”
Melyik ládikát válassza a kérő?

Bökd meg a kacsát, hátha tudja a választ!

A történetnek viszont itt nincs vége.

Portia kérője jól választott, így hát összeházasodtak és egész boldogan éltek – legalábbis egy ideig. Az idő múltával azonban Portiának a következő gondolata támadt:

„Bár a férjem mutatott némi intelligenciát, amikor a jó ládikát választotta, a feladat nem volt elég nehéz. Nehezebb feladatot is adhattam volna, és akkor most igazán okos férjem lehetne.”

Így hát azonnal elvált, és elhatározta, hogy szerez magának egy okosabb férjet. Nem tétlenkedett, kiötlött egy fortélyosabb feladványt.

Ezúttal a következő feliratokkal látta el a ládikákat:

A kép nem az ezüstládikában van

A kép nem ebben a ládikában van

A kép ebben a ládikában van

Portia, ez alkalommal annyit mondott kérőjének, hogy :
„A három állítás közül legalább egy igaz és legalább egy hamis.
.”
Melyik ládikát válassza a kérő?

Lehet, hogy a kacsa most is tudja a megoldást?

 

Epilógus: A sors úgy hozta, hogy az első kérő éppen Portia ex férje volt, aki elég elmésnek bizonyult ahhoz, hogy megoldja ezt a feladatot is. Így hát újra összeházasodtak. Portiát hazavitte a férje, majd a térdére fektette és jól elnáspángolta. Portiának soha többé nem támadtak bolondos gondolatai.