The Blob – 1958


A massza
Amerikai horror
1958

A címszereplő amorf lény egy meteorral érkezik a Földre. Két fiatal, Steve (McQueen) és Jane (Corsaut), a hullócsillagot látva autójukkal a helyszínre hajtanak. Ezenközben egy öregember, akinek a háza mellett csapódott be a meteor, megtalálja a masszát. Óvatlansága miatt a lény a kezére akaszkodik, és azonnal emészteni kezdi, így jutván táplálékhoz.

A rémült öregembert kis híján elgázolja a helyszínre érkező pár, majd az öregember kérésére orvoshoz viszik. Doktor Hallen rendelőjében a massza teljesen elemészti az öregembert, és röviddel ezután végez a doktorral és annak asszisztensnőjével is. Ezt látva Steve és Jane a rendőrségre sietnek, azonban Dave hadnagy és a cinikus Bert őrmester nem hisznek nekik. Miközben a massza további áldozatokat szed, a pár igyekszik felhívni barátai és a városlakók figyelmét a veszélyre. A vegyesboltban akadnak rá a lényre, ami üldözőbe veszi őket.

A fiú és a lány a hűtőkamrában lel menedéket, ahova a massza nem követi a párt. A boltból kiszökve Steve és Jane riadót fújnak, a városka lakói azonban még mindig nem hiszik el a történetüket. A massza ezenközben hatalmasra duzzadva megtámadja a városka moziját, számos embert megölve. A sikoltozó menekülők és az alaktalan lény láttán mindenki számára nyilvánvalóvá válik Steve és Jane igaza. A szörny elől a pár egy gyorsétteremben rejtőzik el, amit az körbeölel és megpróbál behatolni, hogy elkapja a fiatalokat.

A rendőrség egy elektromos vezetékkel próbálja elpusztítani a masszát, de csak azt érik el, hogy kigyullad a gyorsétterem, tovább nehezítve Steve-ék kijutását. A lángokat oltókészülékkel megfékezni igyekvő fiú akaratlanul lespricceli a massza egyik állábát, mire az azonnal visszahúzódik. Steve számára világossá válik, hogy a lény nem viseli el a hideget, ezért nem követte őt és Jane-t a hűtőkamrába.

Végül a rendőrségnek és a városlakóknak az iskolaépületből szerzett oltókészülékekkel sikerül megfékezni a szörnyet, a film záró képsorában pedig egy katonai gépet látunk, amint az Északi-sark fölött ledob egy, a megfagyott masszát tartalmazó ládát.
(Forrás: Wikipédia)

Előzetes