Kiss Dénes


„A világ dolgai önmagukban sose érdekeltek.
Akarva-akaratlan mindig az összefüggésekre,
összetartozásokra figyeltem; okokra és okozatokra.”

„Eljön az idő – vagy talán már itt is van?! -, amikor
akadálya lesz a tudásnak az ismeretözön.”

Szívesen lemondok a butasághoz,
butításhoz való jogomról.
(Kiss Dénes)

Kiss Dénes 1936. január 1-én született, Pécsre járt főiskolára, ahonnan egy verse miatt kicsapták, majd fél évre bebörtönözték. Gyári munkásként dolgozott, majd könyvtáros. szabadfoglalkozásúként az Esti Hírlap, üzemi lapok munkatársa. A Népszava szerkesztője, egy Művészeti Társaság főtitkára. Országgyűlési képviselőjelölt, a Magyar Fórum főszerkesztő helyettese.

A Magyarok, az Új Magyarország egy Vállalkozói Újság, majd a Heti Újság, illetve Heti Nemzeti Újság főszerkesztője. 1996-ban a Magyar Művészeti Akadémia a tagjai közé választotta. A Trianon Társaság társelnöke, majd elnöke. A KDNP képviselőjelöltje, a Lyukasóra folyóirat szerkesztőbizottsági tagja, a Magyar Írók Egyesületének elnöke. 2014-ben a Kárpát-medencei Vitézi Rend posztumusz vitézzé avatta.

Versek mellett írt novellákat, kritikákat, nyelvészeti tanulmányokat. Fordított orosz, német, észt, de főként finn költők műveiből. Eddig több, mint 60 kötete jelent meg.

Minden jel arra mutat, hogy a Magyar az ősnyelv, vagy legalább is annak egyenes ágú leszármazottja. A magyarban találhatóak a legtöbb etimonok ( szógyök ) a világ összes nyelvei közül. E nyelvet a világ majd összes nyelvével párhuzamban lehet hozni, nem csak mai nyelvek hanem ókori nyelvekkel is. Ógörög, óhéber, latin, akkád, sumér stb. Olyan mintha egyszer csak a nyelv felrobbant volna és most mindenütt darabjait leljük. A magyar nyelv olyan különösségekkel bír amely semmilyen más nyelvben nem található meg.

Az előadásairól két hosszabb
hangfelvétel: