Csillagkapu – 7. évad – 1. rész


7. évad – 1. rész
A bukott angyal

Tartalom

Shamda, egy öregember, 2 fiatalt okít tanmeséjével, amikor hirtelen felvillanó erős fényre lesznek figyelmesek, hirtelen egy meztelenül fekvő férfi jelenik meg előttük a földön, megszólítják, de nem emlékszik semmire. Számunkra viszont nyilvánvaló, ő Daniel Jackson.

A Parancsnokságon Jonas az Abydoson talált kőtábla tanulmányozása során nagy felismerésre jut. Örvendezve újságolja mindenkinek, hogy nem az elveszett városról van benne szó, inkább az elveszettek városáról. Egy nagy és régi ős városról lehet szó, Vis Ubanról.

Egy kikövetkeztetett kapucímre a CSK-1 és egy másik csapat azonnal el is indul. Rá is akadnak egy rakás romra és egy jobban kiépített városra, ahol találkoznak a helyiekkel. Vezetőjük, Shamda bizalmatlanul fogadja őket, de közel sem ellenségesen. Amúgy ők is utazók, és csak ideiglenesen tartózkodnak ezen a helyen.

Rá akadnak Danielre, de az öröm nem tart sokáig, Daniel amnéziás. Rábeszélik, hogy térjen haza velük és nézze meg ki is ő valójában, ne csak a többiek szavára kelljen hagyatkoznia. Sam valószínűnek tartja, hogy Oma az ascendáltak íratlan szabályainak megszegéséért változtatta vissza emberré és az amnézia egy plusz büntetés.

Hammond is örömmel látja viszont. A bázison Daniel szép lassan emlékezni kezd ugyan, de még mindig nem a régi önmaga. Megtudhatjuk, hogy szegény Tealc a tretonin miatt már nem képes elérni a Kelnoreem állapotát. A CSK-1 titkos megbeszélést tart a tárgyalóban az újonnan felfedezett elveszettek városával kapcsolatban. A romokat sikerült teljesen feltérképezniük, de az Anúbisz ellen használható vagy egyéb fegyverekre, technológiára nem bukkantak. Csatlakozik hozzájuk Daniel, hátha ez segít visszaszerezni az emlékeit.

Amint kezébe veszi a kőtáblát, már mondja is, hogy rossz helyen járnak. Csak azt tudja mondani az olvasottakból, hogy Vis Uban nem az elveszett város, legalább is nem az amit ők keresnek. A város nem elveszett, nem is az elveszetteké, inkább elrejtették, hogy ne találják meg. A hely, ahol most jártak, nem az. Ezt mindenki elkeseredve hallja, hisz a hírek szerint Anúbisz tovább folytatja hódításait és közel áll hozzá, hogy egyeduralkodó legyen a galaxisban.

A megbeszélés után Jonas felkeresi Danielt. Van egy ötlete: Anúbisz ugye meg van rekedve a felemelkedettség és a normál lét között, tehát ismeri az ősök nyelvét és technológiáját, de nem olyan mértékben, mintha teljesen felemelkedett lenne. A kőtábla fordításánál ugyanazt a hibát nem követné el, mint Jonas (hogy a Vis Ubant véli az elveszett városnak) de, ha a kőtáblát lemásolják és pár apróságot átírnak rajta, akkor Anúbisz csapdába csalható.

(Szerző: P$YCHO)