2. rész – A Taxis


A taxis

Šurda apja levelet kap a sógorától, Firga bácsitól, aki meghívja Belgrádba, és ott elmondja neki, hogy Šurda eladta a borbélyműhelyt. Šurda elmegy a bankba, ahol találkozik Bobbal. Bob kifigyelte, hogy Šurdának sok pénze van (százhúszezer dínárt kapott a borbélyüzletért), és előáll egy ötlettel: Šurda vegyen egy autót és kezdjen taxizni.

Az autó, amit vesznek, egy folyton javításra szoruló roncs, de Šurda dolgozni kezd vele. Túl nagy lelkesedéssel és sikerrel ezt a munkáját sem végzi, utasai megszöknek fizetés nélkül, ellenőrzést kap az ipartestülettől, mert túl sok panasz érkezett rá; ami kevés bevétele van, azt az autó javítására kell fordítania. Következő utasai gyanús alakoknak tűnnek, minden jel arra utal, hogy bűnözők, végül azonban kiderül róluk, hogy csak focisták.

A szurkolók elől menekülő bíró Šurda taxijában keres menedéket, ezért a tömeg szétveri az autót. Mind a rendőrségen kötnek ki, de Šurdát elengedik. Összefut Bobbal, akit ő visz ki a repülőtérre, mert Bob külföldre indul szerencsét próbálni. Šurda felhagy a taxizással.