1. rész – Ha nincs az ember a megfelelő helyen


Ha nincs az ember a megfelelő helyen

Šurda tipikus semmirekellő, aki egy kisvárosból költözött Belgrádba; nagymamájával és nagybátyjával, Firga bácsival lakik, és egy borbélyműhelyben dolgozik, amit az apja pénzén vett. Nem nagy odaadással végzi a munkáját, minden létező ürüggyel kibújik alóla, főleg, ha leesik a vérnyomása, mert akkor le kell feküdnie.

Az egyik vendég, aki betér hozzá, földije, a szélhámos életművész Bob, aki fizetés nélkül távozik. Šurda találkozik a barátnőjével, aki elégedetlen, amiért Šurda még nem vitte semmire, és ráveszi, hogy elmenjenek egy barátnője lakásavatójára. Šurda öltönyt csináltat, amit nagyon elszabnak és idétlenül áll rajta. Elmennek a lakásavatóra, ahol Surda kifejti a véleményét a sznob vendégseregről és távozik.

A barátnője később szakít vele. A borbélyüzletbe betér egy vendég, aki borotválást kér, mert vádlott lesz egy tárgyaláson és szeretne prezentálható állapotban megjelenni, Šurdának azonban leesik a vérnyomása, lefekszik, és a vendég, mivel siet, kénytelen megborotválkozni, és összevagdalja magát. Dühében ő is összevagdalja Šurda képét. Surda megunja a borbélyszakmát és megfogadja, hogy többé nem csinálja ezt.