Antal Imre

Antal Imre egy jelenség volt a magyar televíziózás hajnalán. Kiváló előadóként, sokoldalúságát, zsenialitását, meg nyelvünk játékosságát bizonyítja, hogy lehet Petőfi versének tükörképét létrehozni pusztán a hangsúlyozás megváltoztatásával. A műsorvezetései mellett, emlékezetesek a filmekben, paródiákban eljátszott karakterei is. Talán kevesen tudják róla, hogy pályafutását zongoristaként kezdte, az Országos Filharmónia szólistájaként bejárta a világot és számos nemzetközi versenyt is nyert.

Egy gondolat bánt engemet
Petőfi Sándor

Egészen zseniális, ahogy eljátszik a szavakkal és hangsúlyokkal, ahogy pont az ellenkezőjükre fordítja ki a magasztos gondolatokat. Ha valaki ebben Petőfit véli megbántani, az nagyon szűklátókörű. Szerintem a költő maga is mosolyogna, ha egy ilyen előadásban hallhatná viszont sorait.

Van egy másik emlékezetes monológja Antal Imrének, amit még élek nem felejtek el. A fiatalabbaknak talán újdonság ez, de a korombéliek nosztalgiázzanak csak az előadását hallgatva.

Ezt a néhány viccet meghallgatva tőle, a mai fiatalok megízlelhetik mennyire szórakoztató is volt, mennyire intelligensen, tiszta artikulációval tálalta sok más műfaj mellett a humort is.