Szupervulkánok


Az emberiség, egyszer már túlélte egy
szupervulkán kitörését, túlélnénk a következőt?

Egy kisebb vulkán nagyobb kitörése is képes globális problémákat okozni, ahogy már írott történelmünk is alkalmanként be-be számol évekig elhúzódó fagyos nyarakról, tönkrement termésről, éhinségről, pusztulásról. Az Indonéz szigetvilágban, 1815. április 5.-én kitört Tambora vulkán miatt Európában 1816-ban nem volt nyár. William Turner is megörökített például a Chichester Canal c. képén: Ilyen sárgás felhőzet takarta egész évben a napot.

Mai modern világunkat, igazi sokként érné egy ilyen kitörés, nem is kell messzire visszamennünk az időben. Gondoljunk csak az izlandi Eyjafjallajökull vulkán 2010-es kitörésére, mely után Európa jókora részén légtérzárat rendeltek el. Aki erre legyint, annak talán még igazat is adok, de az utóbbi időben előtérbe kerültek a szuper-vulkánok és azok megfigyelései. Vészjósló adatok láttak napvilágot.

A szupervulkán…

… olyan tűzhányó, amely egy kitörés alkalmával képes több mint 1000 km³ anyagot kilövellni. Ez több ezerszer nagyobb a normál vulkánkitöréseknél. Erre azt hiszem, már nem legyintene senki, hogy semmiség.

A Yellowstone-kalderával kapcsolatban egyre több geológus és vulkanológus van azon az állásponton, hogy a szupervulkán tényleg kitörhet, méghozzá hamarosan. Az elmúlt időszakban ugyanis annyira aktív volt a mélyben, hogy 48 óra leforgása alatt számos kisebb-nagyobb fölrengést mértek és rögzítettek a vulkán közvetlen területén. Érvként szokták még felhozni azt is, hogy a park területe évtizedek óta egyre gyorsuló ütemben emelkedik, ez ma úgy 5-6 cm évente.

A forrópont felett elmozduló földkérgen, visszakövetve az eseményeket, akár tucatnyi kitörés is kimutatható, melyek 600-700 ezer évente jelzik a terület aktivitását. A park vulkánja mintegy 600 ezer éve tört ki legutóbb, tehát kimondható, hogy esedékes a következő.

A rémhírek mellett azonban igyekeznek megnyugtatni az embereket, hogy az elmúlt több mint 100 évben, de akár az elmúlt 10 ezer évben legalább ennyire vagy még inkább aktív volt a régió földtani szempontból.

Több mint 30 potenciális szuper-vulkán

A Yellowston mellett azonban számos más szuper-vulkán besorolást kapott forrópont is létezik a világon. Ezek száma bizony nem is kevés:

A bolíviai Uturuncu vulkán is megosztja a tudóstársadalmat. Egyesek ártalmatlannak vélik, de mások szerint egy potenciális szuper-vulkán kitörést is produkálhat. A tény az, hogy ez ma a világ leggyorsabban emelkedő vulkáni területe, vulkánja.

Európában, akár biztonságban hihetnénk magunkat, pedig egy szuper-vulkán itt van közvetlen a lábunk alatt. A Nápoly mellett meglapuló szuper-vulkán is egyre növekszik, egyesek szerint közelít a kritikus állapothoz.

A Campi Flegrei úgynevezett „nagy kaldera” típusú vulkán, aminek a kalderája száz négyzetkilométernél is nagyobb területű. 39 ezer évvel ezelőtti kitörése klímaváltozást okozott. A kutatók szerint, az elmúlt 200 ezer év leghevesebb kitörése volt Európában.

Ha ezek közül, bármelyik kalderában beindul a folyamat, az számunkra végzetes lesz. A szilárd kőzet magmává olvadása olyan nyomással jár, amely a magmakamra fölötti tíz kilométer vastag földkérget is képes átszakítani. A magma behatol a repedésekbe, így végül eléri a felszínt, és ahogy emelkedik, olyan hatalmas erővel tágul, hogy robbanást idéz elő.

Senki sem szeretne egy ilyet átélni, pedig egyszer valahol, valamikor be fog következni és az sorsfordító hatást fog gyakorolni környezetünkre, életünkre.