Illúzió

Az agyunk, nem mindig a valóságot
mutatja meg számunkra

Az illúzió, egyfajta érzékcsalódás, tulajdonképpen egy pszichológiai jelenség, mely során a beérkező ingereket félreértelmezzük. Az agy, az érzékszervek által közvetített információt felhasználva a valóságtól egy akár teljesen elrugaszkodott illúziót is alkothat.

Ha a fenti sorokat, valaki értelmetlen zagyvaságnak tartaná, akkor nézze meg a következő pár perces filmecskét. Olyasmi fog megelevenedni a szeme előtt, ami egyszerűen nem lehetséges. Mégis azt látjuk, hogy megtörténik és kénytelenek vagyunk lassan beismerni, hogy az agyunk nem mindig a valóságot mutatja meg számunkra, hanem egy az eddigi tapasztalataiból merítő leegyszerűsített képet tár elénk.

Magyar felirat: sinop

Rob Gonzalves

Egy kanadai művész, Rob Gonzalves készítette ezeket a bámulatos festményeket. Mindegyik nagyon különleges, mert egészen mást láthatsz, ha csupán rápillantasz, és akkor is, ha közelebbről és hosszasan vizsgálod meg a képeket. Optikai illúzió valamennyi, nem véletlenül csapják be a szemed.

Azért különlegesek, és azért csapnak be, mert a művész valójában két jelenetet, kétféle részletet festett egybe a képein. Ez a kétféle látásmód pedig optikai illúziót kelt, és agyad nem tudja azonnal eldönteni, hogy mit is lát.