Dűne

Dune
2021

Frank Herbert tudományos-fantasztikus regényének adaptációja, melyben egy nemesi család fiának élete fonódik össze a galaxis legértékesebb anyagával és létfontosságú elemével.

A Dűnére érkezve, Paul Artreides drámai pillanatokat megélve, lassan azzal szembesül, hogy nagy dolgokra hivatott. A létező világ legértékesebb árucikke, erőforrása kizárólag ezen a bolygón kitermelhető, ami a legveszélyesebb hellyé teszi az univerzumban. Politikai viszályok, cselszövések, hatalom és kapzsiság sző át mindent, a változás elkerülhetetlen. Elképesztő erők működésbe lépésével, évezredes, misztikus jóslatok hívnak életre egy új és nagy hatalommal bíró vezetőt.

Maga a regényfolyam, számomra a legek-legje közé tartozik. Frank Herbert egy legendát teremtett a mű 1965-ös első megjelenésével. Bátran kimerem jelenteni, hogy az egyik legjobb science fiction, amit valaha megírtak.

Bemutat, egy olyan, a legapróbb részletekig felépített világot és univerzumot, ami szinte már életre kel. Az ógörög mondavilágból átemelt nevek pedig, ismerősen csengve, valójában hozzánk tartozónak, valóságosnak éreztetik a helyszíneket, szereplőket.

Sokan lehúzzák a David Lync féle 1984-es feldolgozást, de véleményem szerint egy igazi, nézhető művészfilm. Lync olyasmire vállalkozott, amit senki más nem mert bevállalni. Az Arrakis bolygóhoz kapcsolódó társadalmi és politikai visszásságokból kiindulva, fogyaszthatóan tálalja az eseményeket, gyorsan hozzá teszem, a film szűk keretein belül.

A vizuális, hangulati és zenei aláfestéssel a történet misztikus szála is megfelelő hangsúlyt kap. A Harkonnen ház agresszív, durva bemutatása kicsit nálam is, de biztos, sokaknál kiverte a biztosítékot. Ettől eltekintve, viszont kiállnék a film mellett. A kór anyagi és technikai korlátait figyelembe véve egy látványos és élvezhető mű született.

„A modern science fiction egyik alapköve.”
Chicago Tribune