6. rész – A lakás


A lakás

Šurda a tőle megszokott buzgalommal dolgozik az ingatlankezelőnél, és feltámad benne a vágy egy saját lakás után, főleg, hogy szűkösen vannak otthon így öten. A következő munkahelyi értekezleten beadja panaszát, amiért nem kapott a vállalati lakások közül. A cégnél döntés születik arról, hogy megnézik, milyen körülmények közt lakik Šurda, és amennyiben valóban olyan rosszak a körülményei, előresorolják a listán.

Šurda mindent megtesz, hogy körülményeit még rosszabbnak tüntesse fel a vállalati bizottság előtt, többek közt odaköltözteti Bobot, hogy még zsúfoltabbnak tűnjön a lakás. Ráveszi Firgát, hogy szellemi fogyatékosnak mutassa magát, szétverik a tetőt, befalaznak egy ablakot, hogy minél több pontot kapjanak a hátrányokra. Mikor a bizottság érkezik, remekül prezentálják a bolondokházát, és Šurda elvileg megkapja az egyik lakást.

A cég igazgatója napokig nem írja azonban alá a kiutalást, mert házak átadása a pocsék műszaki állapot miatt késik. Egy jobb mérnököt akarnak a céghez csábítani, és az igazgató döntése értelmében ő kapja az eredetileg Šurdának kiutalt lakást. A mérnöknek szerencsére nem nyeri el a tetszését a lakás, így Šurdáék beköltöznek, bár a cég tudta nélkül. Vesna az egyik szobában ott találja Bobot, aki a tudtuk nélkül velük költözött, mert nincs hol laknia.