A vezércsel játszmái


The Queen’s Gambit
2020

A kritikusokat és a nézőket egyaránt elbűvölte a Netflix legnézettebb saját gyártású minisorozata. A sakktábla eladások és az online játékosok arányának jelentős növekedése is alátámasztja ezt a tényt. Talán még sohasem volt ennyire népszerű és a sorozat által ennyire szexi ez az elképesztő játék.

A sorozat itt megtekinthető

A vibráló karakterek, és a szellemesen megírt párbeszédek mellett a sorozat, jelmezeivel, díszleteivel, mintha valósággal visszarepítené a nézőt a hatvanas évekbe. Mindezek ellenére, a központi látványelem mégis maga a sakk, ami nagy bravúr, tekintve, hogy egy olyan sportágról beszélünk, amiben két ember órákon keresztül csak ül egymással szemben, és bámulja a táblát.

Ebből kiindulva, pedig, a hitelesség fő oka, hogy az alkotók valódi nagymestereket kértek fel a sorozat szakmai tanácsadóinak, köztük a korábbi világbajnokot Garri Kaszparovot. Nemcsak a meccseket segítettek kitalálni, de a szereplőkkel is sokat beszélgettek arról, hogy miken is megy keresztül különböző szituációkban egy játékos.

Az alábbiakban bemutatásra kerülő két partit is nagy gondossággal választották ki, sőt az egyiket meg is változtatták a 37. lépésnél, hogy így még izgalmasabbá tegyék a nézők számára. Érdekes lehetőség kínálok mindenki számára, hogy egy kicsit részesévé váljon a sorozatbeli játszmák izgalmainak.

Harmon vs. Beltik Harmon vs. Borgov

Hubert Dłużniewski
online koncepcióművész munkái