Dűne

Dűne
Amerikai Sci-fi, Kaland
1984

A messzi jövőben járunk, amikor az ismert bolygókat IV. Shaddam padisah-császár (José Ferrer) kormányozza. A világegyetemben a legértékesebb anyag a fűszer-melanzs, mert a fűszertől hosszabb lesz az élet, és a kitágul tőle a tudat. A fűszer egyetlen bolygón lelhető fel: egy sivár, száraz, sivatagos bolygón. Ez a bolygó az Arrakis, de lakói, a szabad fremenek népe csak úgy nevezi: Dűne.

Ezen a bolygón csap végleg össze két ősi ellenség, két nemes ház: az Atreides és a Harkonnen. Miközben a fremenek a próféciában megjövendölt messiás eljövetelét lesik, a Császár, az Űrliga, és az egész galaxis dermedten lesi a harc végkimenetelét, hiszen a fűszer nem apadhat el.

Maga a regényfolyam, számomra a legek-legje közé tartozik. Frank Herbert egy legendát teremtett a mű 1965-ös első megjelenésével. Bátran kimerem jelenteni, hogy az egyik legjobb science fiction, amit valaha megírtak.

Bemutat, egy olyan, a legapróbb részletekig felépített világot és univerzumot, ami szinte már életre kel. Az ógörög mondavilágból átemelt nevek pedig, ismerősen csengve, valójában hozzánk tartozónak, valóságosnak éreztetik a helyszíneket, szereplőket.

Sokan lehúzzák ezt a David Lync féle 1984-es feldolgozást, de véleményem szerint egy igazi, nézhető művészfilm. Lync olyasmire vállalkozott, amit senki más nem mert bevállalni. Az Arrakis bolygóhoz kapcsolódó társadalmi és politikai visszásságokból kiindulva, fogyaszthatóan tálalja az eseményeket, gyorsan hozzá teszem, a film szűk keretein belül.

A vizuális, hangulati és zenei aláfestéssel a történet misztikus szála is megfelelő hangsúlyt kap. A Harkonnen ház agresszív, durva bemutatása kicsit nálam is, de biztos, sokaknál kiverte a biztosítékot. Ettől eltekintve, viszont kiállnék a film mellett. A kór anyagi és technikai korlátait figyelembe véve egy látványos és élvezhető mű született.

Lehet, hogy személy szerint elfogult vagyok a regénnyel szemben, de az 1984-es filmnek felróható hibák ellenére, a zenei aláfestés és a képi világ érzelmeket közvetítő hatása lenyűgöző. Az előzetesekből jól kivehető, hogy a most bemutatásra kerülő változat is átemel sok elemet ezekből.

„A modern science fiction egyik alapköve.”
Chicago Tribune