Csillagkapu – 6. évad – 22. rész


6. évad – 22. rész
A kör bezárul

Tartalom

Skaara kétségbeesetten, rossz hírekkel állít be abydosi honfitársaihoz. Anúbisz ugyanis az Abydost akarja megtámadni. Meglepve veszi észre, hogy Daniel is jelen van, azért, hogy segítsen.

A Parancsnokságon Jack épp beszáll egy liftbe, ami rögvest leáll. Daniel megjelenik neki. Elmeséli Anúbisz legújabb, az Abydos ellen szőt tervét. Ré szemét keresi. Hórusznak, Apófisznak és Tiamátnak (lásd: 5×08 The Tomb / A sír c. rész) is van ilyen szeme, összesen hat létezik belőlük. Viszont Anúbisz felkutatta és megszerezte őket, már csak az utolsó hiányzik. A monda szerint, együttesen hatalmas hatalommal ruházzák fel.

Daniel megkéri Jacket, hogy Anúbiszt megelőzve, menjenek és keressék meg a szemet. Egyedül ugyanis nem tehet semmit, kötik a felemelkedettek szabályai (az egyik legfőbb szabály: nem szabad beavatkozniuk az emberek életébe).

Ezredesünk ezt nem akarja elfogadni, mármint azt, hogy Daniel nem segíthet. Ezért Daniel  elmeséli, hogy egykoron az emberekből kifejlődtek az Ősök, akiket egy napon súlyos betegség támadott meg (lásd: 6×04 Frozen / Jégbe fagyva c. epizód), sokan meghaltak, sokan viszont felemelkedtek, és mind a mai napig léteznek, de meghozták a maguk szabályait. A legfontosabb szabály, hogy nem léphetnek semmilyen kapcsolatba a külvilággal. Oma Dessala ezt megszegte, mert segített másoknak is a felemelkedésben, ezért őt és társait kitaszították, de a többi szabályt megtartották, azaz segíthetnek a felemelkedésben, de minden egyéb tabu.

Az eligazításon Jack elújságolja a találkozást, ekkor Tealcnek is megered a nyelve, Daniel őt is meglátogatta. Hammond áldását adja a küldetésre. Az Abydoson Skaara fogadja a csapatot, sok abydosi kész az otthonát védelmezni. Tealc kimegy az önkénteseknek segíteni, addig Skaara megmutatja a többieknek, merre keressék Ré szemét. Lemennek a katakombákba, közben elcseverésznek, kiderül, Skaara talált magának valakit, akivel összeházasodnak, fel is kéri Jacket tanúskodni.

Egy jókora hajóval, megérkezik Anúbisz és Tealcék nagy gondba kerülnek, a túlerővel szemben. Jack kissé ideges, mert Danielnek meg van a hatalma hozzá, mégsem segít. Persze a jó öreg dr. Jacksont sem kell nagyon győzködni, kis rábeszélés után hajlandó megszegni az emlegetett szabályokat. Megmutatja a falat ami mögött sejteni vél egy titkos kamrát.

Tealc jelenti, hogy visszavonulnak a piramishoz, ezért Jack és Skaara felmennek segíteni. Jonas, Sam és Daniel maradnak, hogy megfejtsék az ajtó titkát, ami nem is tart sokáig. A kamrában Daniel felhívja a figyelmet egy kőtáblára, amin egy Ős szöveg van. Az áll benne, hogyan tűntek el az Ősök ill. mi történt az elveszett városukkal (itt még nem mondják, de természetesen Atlantiszról van szó). Most mennie kell, de azt nagyon hangsúlyozza, hogy a kőtáblát vigyék magukkal, mert nagyon fontos információkat tartalmaz.

Fent Anúbisz Jaffái már behatoltak a piramisba. Az abydosiak mind elhullottak, miután Skaara is megsérül, ONeill és Tealc visszavonulnak a katakombákba. Sam és Jonas ráakad Ré szemére egy rejtett rekeszben, amikor megérkeznek a többiek, nyomukban a Jaffákkal. Jack egy jó nagy adag robbanótöltetet erősít a szemre. Anúbisz első Jaffájának személyében egy régi ismerőssel találkoznak, ő Herak (lásd: 6×08 The Other Guys / A többi fickó c. epizód). Jack alkut ajánl neki: ha elmehetnek, átadják a szemet, ha nem, felrobbantják.

(Szerző: P$YCHO)