Csillagkapu – 6. évad – 20. rész


6. évad – 20. rész
Mementó

Tartalom

A Prométheusz, immár teljes legénységgel próbaútra indul William Ronson ezredes parancsnoksága alatt. A CSK-1 is a fedélzeten van, hogy megosszák tapasztalataikat. Hammond utasítására elindulnak, de a másfélórásra tervezett út helyett pár perc után kilépnek a hipertérből. Carter gyorsan megtalálja a hiba okát. A puffer, ami a naquadriát leszabályozza, tönkrement. Működését egy nagyobb gravitációs mező zavarta meg, ezért a biztonsági rendszer leállította a hajót, hogy megakadályozza a hiperhajtómű túltöltődését. Az alkatrész nem cserélhető, a hajó mozgásképtelenné vált.

Egy az adatbázisokban szereplő, de eddig nem tárcsázott bolygó van a közelben, így mégis elindulnak, de a pár perces út, a hiperhajtómű megjósolt túltöltődését eredményezi, ezért meg kell szabadulni tőle. A helyzet még súlyosabbá válik, mivel az űrben bekövetkezett robbanás, további rendszereket rongál meg a hajón.

A bolygó lakó viszont támadásnak vélik a katasztrófát és rakétákat lőnek ki rájuk. Jack adását, a felvázolt problémáról véve, a rakétákat célba csapódás előtt felrobbantják. A Tagrea bolygó védelmi parancsnoka megadja az engedélyt a leszállásra. Leszállva, érdeklődnek a csillagkapu holléte felől, de a bolygó lakói nem tudnak róla semmit, mindössze a legendáik említik és isten köreként mesélnek róla.

Megkezdődik a kutatás a könyvtárban, de különösebb eredmény nélkül. Kiderül, hogy az itteni világ múltja mindössze 300 évre nyúlik vissza és a történelem előtti időkről senki nem akar beszélni. Egy körülöttük ólálkodó matematika professzor azonban mégiscsak megosztja velük eddigi kutatási eredményeit és csodálattal beszél teremtőjükről, Hóruszról.

Arra a következtetésre jutnak, hogy amikor Hórusz távozott, szabadulni akarva zsarnokságától, eltemethették a kaput. Egy a helyiek által olvashatatlan ó-egyiptomi nyelvű írásban végre találnak utalást a kapu helyére vonatkozóan.

A Prométheusz itt tartózkodása ellentéteket szül a helyi vezetőségben. Miközben sikerül rálelni a kapura és a próbatárcsázás is eredményes, a katonai erők mozgásba lendülnek és elfoglalják a kaput, amit csak egy komolyabb erődemonstrációval tudnak visszaszerezni. Miközben a hajó marad és a pótalkatrészekre vár, a CSK-1 visszatér a Földre.